Pages


 • HEADING HERE 1

  DESCRIPTION HERE 1
 • HEADING HERE 2

  DESCRIPTION HERE 2
 • HEADING HERE 3

  DESCRIPTION HERE 3
 • HEADING HERE 4

  DESCRIPTION HERE 4
 • HEADING HERE

  DESCRIPTION HERE

Saturday, September 21, 2013

10 Fakta Menarik Buah Durian aka Deghoyan

Salam Pagi Sabtu...

10 Fakta Menarik Buah Durian aka Deghoyan"Oh kome, deghoyan dah berbunge
(dah berbunge)
Moh kite minang anok dare
(anok dare)
Anok dare, anok dare kote
(dare kote)
Teman jumpe di Padang Tenggale
(iye)"

Lagu nyanyian Mr Os tajuk deghoyan..

Musim durian telah tiba...kalau di Perak lebih dikenali dengan Deghoyan...(loghat bebeno bunyinye kan??)... durian memang terkenal di Malaysia..bila sampai musim durian ni merata-rata jalan raya mesti penuh dengan gerai jalanan yang menjual raja buah ini...ada yang murah ada yang mahal...saiz besar & juga kecil dan juga durian kacukan & durian kampung...tapi bagi saya setiap musimnya saya pasti tidak melepaskan peluang menikmati raja buah ini...sebab rasanya sungguh sedapan???

Tapi mungkin anda tidak tahu tentang khasiat & mudaratnya durian ini..jadi di sini saya kongsikan beberapa info untuk maklumam anda semua...


:
:
:1. Tinggi Kalori? Ramai yang menganggap buah durian tinggi kalori dan menggemukkan. Tahukah anda bahawa seulas durian baru mempunyai 50kcal. Tidaklah tinggi sangat.


2. Tinggi Kolesterol? Durian atau mana-mana buah pun tidak mengandungi kolesterol. Kolesterol cuma datang dari sumber haiwan, bukan tumbuhan.


3. Tiada nilai nutrisi? Buah durian kaya dengan pelbagai vitamin dan mineral seperti antioxidant vitamin-C (about 33% of RDA), B-complex dan potassium (penting untuk kawalan bendalir badan, mengawal denyutan jantung dan tekanan darah. Durian juga mengandungi calcium dan phosphorus


4. Tinggi lemak? Satu ulas durian baru ada dalam 1-2g lemak dan tu pun bukanlah lemak tepu (saturated fat)


5. Tinggi gula? Satu ulas durian ada dalam 10g gula. Tinggi? Itu bergantung kepada jumlah kuantiti pengambilan anda. Kalau 2-3 ulas masih kurang lagi daripada satu tin minuman soda.


6. Panaskan badan? Memang. Buah durian mempunyai kualitit memanaskan badan jadi elak makan berlebihan, lagi-lagi kalau anda mempunyai diabetes atau tekanan darah tinggi.


7. Tingkatkan nafsu seks? Betul! Itu berbalik kepada kualiti panaskan badan – peningkatan peredaran darah. Sekali lagi, hati-hati sekiranya anda hypertension dan elakkan bercium-ciuman :)


8. Tidak sesuai untuk diabetes? Betul tapi itu bukan soal durian semata-mata tapi mereka yang ada diabetes atau kencing manis harus kawal pengambilan gula dan makanan/minuman yang tinggi glukosa.


9. Kurangkan stress? Bergantunglah kot tetapi buah durian mengandungi amino asid bernama tryptophan yang bantu tingkatkan keluaran hormon serotonin (yang mengantukkan) jadi anda lebih senang tidur, rasa lebih “ringan” dan lebih tenang.


10. Jangan makan berlebihan? Memang betul. Tapi sekali lagi, itu bukan untuk durian semata-mata tetapi untuk segala-galanya. 1-3 ulas sekali jalan tidaklah teruk sangat.

Untuk dapatkan kesihatan diri yang optimum...boleh cuba SET ASAS dari Shaklee untuk kecergasan harian anda...

Sharing IS Caring!!!


MAISARAH |SID No 956236
Call/SMS/Whatsapp - 012 593 1141
FB Page - Sarah Body Food

COD AREA : BANDAR TUN HUSSEIN ONN, AEON CHERAS SELATAN, MAHKOTA CHERAS, BALAKONG, KAJANG, BANGI, SERDANG, PUTRAJAYA, WANGSA MAJU, KLCC, AMPANG PARK, JLN TUN RAZAK, KL SENTRAL, BANDAR TASIK SELATANDapatkan SET² SHAKLEE untuk Masalah² Anda