Pages


  • HEADING HERE 1

    DESCRIPTION HERE 1
  • HEADING HERE 2

    DESCRIPTION HERE 2
  • HEADING HERE 3

    DESCRIPTION HERE 3
  • HEADING HERE 4

    DESCRIPTION HERE 4
  • HEADING HERE

    DESCRIPTION HERE

Friday, October 4, 2013

VITAMIN SHAKLEE UNTUK MIGRAINE

Assalamualaikum semua...

Lama menyepi sebab attend course juga MC sehari sebab low blood pressure yang menyebabkan kepala pening pening sikit...rasa tak lengkap tak post kat blog sebab dah jadi hobi mengepost kat blog tersayang ni...hehe...

Hari jumaat yang bahagia ini nak cerita tentang MIGRAIN...(maklum la sebab dapat sakit kepala yang teramat sangat sampai saya tak boleh nak dengar & tumpu perhatian dekat apa yang lecturer cakap masa course tu...at last tidur dalam surau hotel baru lega sikit itupun kejap datang balik pening nya kejap hilang...betul betul tak suka dengan apa yang saya rasa...

Jom baca tentang migrain...

Tubuh kita memerlukan beberapa vitamin dan mineral untuk mengekalkan sistem saraf kita. Sistem saraflah bertanggungjawab kepada terjadinya sakit kepala atau migrain. Menurut pembacaan saya Riboflavin dan B6, beserta dengan vitamin D dan Magnesium menurut kajian dapat menggurangkan kekerapan berlakunya migrain.

Jika anda mengalami masalah migrain sila dapatkan vitamin atau multivitamin yang mengandungi nutrien berikut:



Riboflavin 

Riboflavin atau vitamin B-2 adalah salah satu vitamin daripada lapan vitamin B-complex. Menurut kajian, riboflavin dapat membantu menukarkan makanan kepada tenaga dan ianya juga membantu mengekalkan kesihatan sistem saraf. Dengan pengambilan  400 milligrams setiap hari, Riboflavin dapat mengurangkan kekerapan dan jangkamasa migrain sebanyak 1.5 pengurangan. Namun, kajian masih lagi dibuat mengenai bagaimana Riboflavin membantu menghilangkan migrain.


Vitamin B6

Tubuh badan memerlukan vitamin B-6 or pyridoxine untuk membentuk neurotransmitters serotonin and norepinephrine. Ia juga memelihara kesihatan 'myelin sheath' iaitu satu lapisan yang melindungi sistem saraf kita. Mereka yang selalu mengalami Migraine selalunya mempunyai neurotransmitters pada level yang rendah. Kekurangan ini dapat dibaiki dengan pengambilan tambahan B-6. Kerosakan pada 'myelin sheath' and sarafyang disebabkan oleh kekurangan B-6 deficiency boleh menyebabkan sakit kepala. Oleh sebab itu mengambil supplement B-6 dapat membantu mengurangkan sakit kepala.


Vitamin D

Menurut the American Headache Society, lebih kurang  40% daripada mereka yang mengalami migraine yang teruk telah menunjukkan kekurangan vitamin D dalam tubuh badan mereka. Vitamin D merupakan satu vitamin yang dihasilkan oleh tubuh badan apabila cahay matahari menembusi kulit kita. Dalam kajian mereka, didapati pengambilan supplemen vitamin D telah menunjukkan respon yang positif. Supplemen ini juga tidak menyebabkan kesan-kesan negatif. Vitamin ini tidaklah efektif sangat dalam menggurangkan kesakitan migrain tetapi ianya serba sedikit dapat membantu.


Magnesium

Magnesium, adalah sejenis mineral yang mempunyai pelbagai fungsi dalam tubuh badan kita. Ini termasuklah membantu dalam  proses impuls saraf. Pengidap migrain secara tipikal mempunyai level magnesium pada sel yang rendah berbanding dengan mereka yang tidak mengalami masalah migrain. Oleh yang demikian, dengan meningkatkan pengambilan magnesium dapat menggurangkan migrain. Pengambilan Magnesium sebanyak 600 milligrams sehari dapat membantu.


Produk Shaklee yang mengandungi Vitamin dan mineral diatas adalah:



VITALEA (MULTIVITAMIN)




          B COMPLEX           



                                       
      

                  OSTEMATRIX (CALCIUM MAGNESIUM)       

                       



  ENERGIZING SOY PROTEIN


Kelebihan mengambil vitamin Shaklee:

IANYA DARI SUMBER SEMULAJADI

BUKAN SINTETIK

MEMPUNYAI PENYERAPAN KE TUBUH BADAN YANG EFEKTIF


Berminat boleh PM saya @


MAISARAH | SID No 956236
Call/SMS/Whatsapp - 012 593 1141
LIKE >>> FB Page - Sarah Body Food
Email  >>> sarah.anothai@gmail.com

COD AREA : BANDAR TUN HUSSEIN ONN, AEON CHERAS SELATAN, MAHKOTA CHERAS, BALAKONG, KAJANG, BANGI, SERDANG, PUTRAJAYA, WANGSA MAJU, KLCC, AMPANG PARK, JLN TUN RAZAK, KL SENTRAL, BANDAR TASIK SELATAN




Dapatkan SET² SHAKLEE untuk Masalah² Anda