Pages


  • HEADING HERE 1

    DESCRIPTION HERE 1
  • HEADING HERE 2

    DESCRIPTION HERE 2
  • HEADING HERE 3

    DESCRIPTION HERE 3
  • HEADING HERE 4

    DESCRIPTION HERE 4
  • HEADING HERE

    DESCRIPTION HERE

Monday, January 6, 2014

Punca Obesiti dan Berat Badan Berlebihan

Salam semua...

Nak tengahari dah ye...Nak lunch dah jap lagi...mesti ramai dah fikir ni nak makan apa ye jap lagi...nasi ayam dara, nasi ayam, chicken chop...macam macam la...

Kalau ikut memang dasyat sangat tabiat makan rakyat Malaysia sekarang ni...Mati sebab makan!!

Jom baca sini...info related dengan Obesiti dan Berat Badan Berlebihan...

Kekurangan aktiviti fizikal adalah punca berat badan berlebihan dan obesiti. Ia adalah punca penyakit dan banyak penyakit kronik, termasuk kencing manis, penyakit jantung dan kanser. Aktiviti fizikal yang kerap (digabungkan dengan pemakanan kesihatan) adalah perlindungan terhadap pertambahan berat badan yang berlebihan. Ia juga melindungi daripada penyakit-penyakit kronik.

Semua ahli keluarga perlu menjadi aktif secara fizikal. Ingatkan anak-anak anda untuk membangunkan tabiat aktif secara fizikal dari usia muda. Mereka perlu mengurangkan masa diperuntukkan untuk menonton televisyen, melakukan kerja komputer, bermain permainan (I-pad, Samsung Galaxy & lain-lain.)

Sebaliknya perlu lah memperbanyakkan aktiviti yang lebih gerak seperti bersukan & beriadah..Ibu bapa perlulah membawa anak ke taman taman permainan supaya minda anak lebih berkembang dan boleh adapt dengan alam sekitar dan juga kenalan lain...

Lazimnya ibu bapa sekarang banyak mengambil jalan mudah dengan melekakan anak dengan permainan games yang mana akan membuatkan anak tidak menggunakan pergerakkan fizikal dan seterusnya mengundang masalah obesiti...

Jom tengok sini PHYSICAL ACTIVITY PYRAMID




Level 1 adalah aktiviti yang perlu dilakukan paling banyak dalam sehari...Dan untuk diri saya sememangnya aktiviti berjalan dan naik tangga ni dah jadi makanan harian sebab naik LRT & Komuter setiap hari bekerja...automatik pagi pagi lagi dah gerak pantas macam lipas kudung....

Anda bagaimana? Untuk diri sendiri saya mengaku kurangnya buat aktiviti fizikal Level 2 & 3...at least weekend boleh nak buat aktiviti di Level 2 tu pun Alhamdulillah...

Saya percaya ramai yang buat Level 4 tu kan? bukan yang reading tu tapi watching tv...apapun anda sendiri perlu tahu bagaimana nak mengaktifkan diri anda supaya lebih banyak gerak untuk elak Obesiti dan Berat Badan Berlebihan ye...

CARI VITAMIN UNTUK KURUS? KLIK SINI JE....SET KURUS SHAKLEE

ARTIKEL LAIN TENTANG CARA CEPAT KURUS


SHARING FOR A BETTER LIFE!



MAISARAH | SID No 956236
Call/SMS/Whatsapp - 012 593 1141
LIKE >>> FB Page - Sarah Body Food
Email  >>> sarah.anothai@gmail.com

COD AREA : BANDAR TUN HUSSEIN ONN, AEON CHERAS SELATAN, MAHKOTA CHERAS, BALAKONG, KAJANG, BANGI, SERDANG, PUTRAJAYA, WANGSA MAJU, KLCC, AMPANG PARK, JLN TUN RAZAK, KL SENTRAL, BANDAR TASIK SELATAN




Dapatkan SET² SHAKLEE untuk Masalah² Anda